Википедија:Уредувачки денови 2020

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg
Кратенки:
ВП:УД

Во текот на 2020 година ќе се одржат уредувачки денови. Уредувачките денови се изведуваат во текот на еден ден од 24 часа, со почеток во 00:00 ч. и крај во 23:59 ч. истиот ден. Предвид се земаат сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот ден.

Напомена: Заради избегнување на спротивставени уредувања и пишување на иста статија од двајца или повеќе корисници на Википедија на македонски јазик, секој заинтересиран учесник е потребно да го пријави своето учество и да избере кои статии ќе ги уредува!

Одржани денови[уреди извор]

Ескимско-алеутски јазици[уреди извор]

Уредувачки викенд „Ескимско-алеутски јазици“

На 5 март 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Ескимско-алеутски јазици“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за ескимско-алеутските јазици можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Македонки[уреди извор]

Поврзано: Википедија:WikiGap Skopje 2020 и Википедија:Македонска енциклопедија
Уредувачки ден „Македонки“

На 8 март 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Македонки“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за Македонките било препорачано да се користи Македонската енциклопедија, односно:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ehrlich91
2 Kiril Simeonovski
3 Тиверополник
4 Иван Ж
5 Dandarmkd
6 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Американски староседелски народи[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Американски староседелски народи“

На 17 март 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Американски староседелски народи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за американските староседелски народи можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 П.Неделковски
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Сојузни држави во Мексико[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Сојузни држави во Мексико“

На 19 март 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Сојузни држави во Мексико“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за сојузните држави во Мексико можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Идеологист
2 Тиверополник
3 Dandarmkd
4 П.Неделковски
5 Marijaz22
6 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Сибирски староседелски народи[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Сибирски староседелски народи“

На 24 март 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Сибирски староседелски народи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за сибирските староседелски народи можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 Marijaz22
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Химни на европски држави[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Химни на европски држави“

На 26 март 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Химни на европски држави“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за химните на европските држави можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Тиверополник
3 Dandarmkd
4 Ehrlich91
5 Идеологист
6 П.Неделковски
7 Hristijan Kicho
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Знамиња на сојузни држави во САД[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Знамиња на сојузни држави во САД“

На 31 март 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Знамиња на сојузни држави во САД“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за знамињата на сојузните држави во САД можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Dandarmkd
3 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Комедија дел арте[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Комедија дел арте“

На 2 април 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Комедија дел арте“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Комедија дел арте можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 P.Nedelkovski
2 Dandarmkd
3 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Роми[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Роми“

На 8 април 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Роми“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за и во врска со Ромите било препорачано да се користи потсписокот на предложени личности во рамки на глобалната иницијатива „Меѓународен ден на Ромите 2020“.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Тиверополник
3 Hristijan Kicho
4 Kiril Simeonovski
5 Dandarmkd
6 Marijaz22
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Европски фудбалски репрезентации[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Европски фудбалски репрезентации“

На 14 април 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Европски фудбалски репрезентации“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за европските фудбалски репрезентации можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Carshalton
2 Тиверополник
3 Иван Ж
4 Dandarmkd
5 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Добитници на Нобеловата награда за мир[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Добитници на Нобеловата награда за мир“

На 21 април 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Добитници на Нобеловата награда за мир“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за добитниците на Нобеловата награда за мир можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 П.Неделковски
4 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Светски прваци во Формула 1[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Светски прваци во Формула 1“

На 23 април 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Светски прваци во Формула 1“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за светските прваци во Формула 1 можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 П.Неделковски
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Интерпункциски знаци[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден „Интерпункциски знаци“

На 28 април 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Интерпункциски знаци“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за интерпункциските знаци можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Иван Ж
3 Dandarmkd
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Кантони во Швајцарија[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден „Кантони во Швајцарија“

На 30 април 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Кантони во Швајцарија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за кантоните во Швајцарија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 P.Nedelkovski
3 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Македонска граматика[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Македонска граматика“

На 5 мај 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Македонска граматика“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со македонската граматика можело да се користат следните материјали:

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 П.Неделковски
3 Dandarmkd
4 Fsimeski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Добитници на Прицкеровата награда[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Добитници на Прицкеровата награда“

На 7 мај 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Добитници на Прицкеровата награда“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за добитниците на Прицкеровата награда можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Тиверополник
3 Chnitke
4 Dandarmkd
5 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Департмани во Франција[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Департмани во Франција“

На 12 мај 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Департмани во Франција“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за департманите во Франција можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Иван Ж
3 Dandarmkd
 1. Орн (Н)
 2. Гар (Н)
 3. Жер (Н)
 4. Изер (Н)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Подземни железници[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Подземни железници“

На 14 мај 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Подземни железници“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за подземните железници можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Тиверополник
3 П.Неделковски
4 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Светски првенства во кошарка[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Светски првенства во кошарка“

На 20 мај 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Светски првенства во кошарка“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со светските првенства во кошарка можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Покраини во Индонезија[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Покраини во Индонезија“

На 26 мај 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Покраини во Индонезија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за покраините во Индонезија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Христијански крстови[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Христијански крстови“

На 28 мај 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Христијански крстови“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за христијанските крстови можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Dandarmkd
3 Иван Ж
4 Macedonian
5 Chnitke
6 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Управни единици во Кина[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Управни единици во Кина“

На 2 јуни 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Управни единици во Кина“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за управните единици во Кина можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Покраини во Шпанија[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Покраини во Шпанија“

На 9 јуни 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Покраини во Шпанија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за покраините во Шпанија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Писма[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Писма“

На 11 јуни 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Писма“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за писмата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Dandarmkd
3 Chnitke
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Вулкани во Средна Америка[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Вулкани во Средна Америка“

На 17 јуни 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Вулкани во Средна Америка“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за покраините во Индонезија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Бројни системи[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Бројни системи“

На 23 јуни 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Бројни системи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за бројните системи можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Староегипетски династии[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Староегипетски династии“

На 25 јуни 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Староегипетски династии“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за староегипетските династии можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Royalcatlover
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Хиндуистички списи[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Хиндуистички списи“

На 30 јуни 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Хиндуистички списи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за хиндуистичките списи можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Облаци[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Облаци“

На 2 јули 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Облаци“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за облаците можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Чувства[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Чувства“

На 7 јули 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Чувства“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за чувствата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 BlueEagle1
2 Иван Ж
3 Тиверополник
4 П.Неделковски
5 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Планирани денови[уреди извор]

Археолошки наоѓалишта во Прилепско[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Прилепско“

На 9 јули 2020 година ќе се одржи уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Прилепско“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за археолошките наоѓалишта во Прилепско се препорачува да се користи извадок од следната книга којашто е достапка на Википедија на македонски јазик:

Забелешка: Се препорачува изборот на статии да се врши од следниот список на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]