Саул и Давид (Рембрант)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Саул (лево) и Давид (десно)

Саул и Давид — слика на Рембрант и/или неговото студио, сега во Маурицхејс и датира од 1651 до 1658 година.

На сликата е претставен Саул, кралот на Израелците. Тој е на поглед допрен од свирењето на харфата. Опишаната ситуација доаѓа од првата библиска книга Самуил 16: 14-23 и 18: 8-11, во која кралот Саул е напуштен од Светиот Дух, а Бог му испратил злобен дух. Тоа го мачело Саул, а свирењето на Давид со харфата било само опуштувачки. Заради што бил вработен Давид. Подоцна Давид се оженил со една од ќерките на Саул и тој го наследил Саул како крал на Израелците.

Сликата порано била поголема, но во 19 век, платното било исечено, на две нееднакви парчиња. Можеби да се продаде, како посебни слики. Парчињата подоцна биле повторно прикачени едни на други.

Извори[уреди | уреди извор]