19 век

Од Википедија — слободната енциклопедија
< XVIII век XIX век XX век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

19 век започнува на 1 јануари 1801 г. и завршува на 31 декември 1900 г.

Настани[уреди | уреди извор]

Настани во Македонија[уреди | уреди извор]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Уметност[уреди | уреди извор]

Настани во светот[уреди | уреди извор]

Мапа на светот одз 1897 година. Британската Империја (обележено розово) била една од најмоќните сили во 19 век.

1800-ти[уреди | уреди извор]

1810-ти[уреди | уреди извор]

1816: Шака Зулу се издигнува како водач на кралството Зулу

1820-ти[уреди | уреди извор]

1830-ти[уреди | уреди извор]

Семјуел Морзе

1840-ти[уреди | уреди извор]

1850-ти[уреди | уреди извор]

Јуриш на лесната коњица во текот на Кримската војна

1860-ти[уреди | уреди извор]

Првиот брод плови низ Суецкиот Канал

1870-ти[уреди | уреди извор]

Александар Грејам Бел користи прототип на телефон
Томас Едисон 1878

1880-ти[уреди | уреди извор]

1890-ти[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Личности од Македонија[уреди | уреди извор]

Книжевност[уреди | уреди извор]

Личности од светот[уреди | уреди извор]

Антропологија[уреди | уреди извор]

Сликарство[уреди | уреди извор]

Винсент ван Гог

Реализмот и романтизмот во раниот 19 веку доведуваат до импресионизмот и постимпресионизмот во втората половина на 19 век. Париз станува уметнички центар на светот.

Музика[уреди | уреди извор]

Лудвиг ван Бетовен

Соната во текот на класичната ера созрева како примарна форма во инструменталните композиции во текот на 19 век. Голем дел од музиката се вбројува под романтична музика.

Книжевност[уреди | уреди извор]

Јохан Волфганг фон Гете
Александар Сергејевич Пушкин

Наука[уреди | уреди извор]

Александар Грејам Бел

Филозофија и религија[уреди | уреди извор]

Карл Маркс

Политика[уреди | уреди извор]

Џузепе Гарибалди

Откритија[уреди | уреди извор]

19 век како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 142.