Рудолф Дизел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рудолф Дизел

Рудолф Дизел (германски: Rudolf Diesel; 18 март 1858, Париз29 септември 1913) — германски инженер и научник. Во 1897 година, го конструирал првиот мотор со внатрешно согорување на принципот со самопалење, наречен „дизел-мотор“.