Обединета нормативна податотека

Од Википедија — слободната енциклопедија
Екранска снимка на GND

Обединетата нормативна податотека (германски: Gemeinsame Normdatei, крат. GND) — меѓународна нормативна податотека во која се организирани лични имиња, предметни определници и здруженија од разни библиотечни каталози. Наменета е првенствено за документација во библиотеки и архиви. Со неа раководи Германската национална библиотека (DNB) во соработка со разни библиотечни мрежи. Правата на GND се водат под лиценцата Криејтив комонс Нула (CC0).[1]

Видови на единици во GND[уреди | уреди извор]

Обединетата нормативна податотека е пуштена во април 2012 и ги здружува содржините на следниве нормативни податотеки (сега укинати):

На нејзиното започнување (5 април 2012), GND содржи 9.493.860 податотеки, од кои 2.650.000 се однесуваат на лични имиња.

Постојат шест вида на единици во GND:[2]

Вид Германски (официјално) Превод
p Person (individualisiert) личност (поединец)
n Name (nicht individualisiert) личност (име)
k Körperschaft здружение
v Veranstaltung настан
w Werk дело
s Sachbegriff поим
g Geografikum место

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]