Биографија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ајнхард како писар на животописот на Карло Велики.

Биографија или животопис - опис на животот на некоја личност.[1][2] Поимот биографија (грчки bios = жив, живот + graphos = пишува), се одомаќинил во речиси сите европски јазици. Означува животопис, или опис на нечиј животен пат. Соодветниот збор на латински е Curiculum Vitae - текот на животот. Биографијата е литературно-документарна творба создадена врз основа на веродостојни документи и податоци за животот и работата на некоја личност. Автобиографија е сопствена биографија, опис на сопствениот живот, сопствен животопис.

Биографијата како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]