Тихи Океан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Тихи Океан
Oceanus.png
Океани

Тихи Океан (лат. Mare Pacificum што значи тивко т.е., тихо море) е најголемиот и најдлабокиот океан на Земјата. Површината на океанот изнесува 179 милиони км² а најдлабоката точка е 11 км под површината на водата која се наога во Маријанската Бразда близу Маријанските Острови. Во Тихиот Океан има голем број острови и островски држави.