Ропство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Geromeslavemarket.jpg

Ропство е краен облик на искористување на луѓето од други луѓе. Робот е правно изедначен со предмет. Ропство има уште во првобитното општество, постои во стариот и средниот век, но и во новиот век (на пример, плантажно ропство во САД).

Човекот кој се наоѓа во ропство се нарекува роб, а женската варијанта е робинка.

Ропството како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Робовите и ропството се јавуваат како тема во уметноста и во популарната култура, како:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hajnrih Hajne, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 89-93.
  2. Хорхе Луис Борхес, Сеќавањето на Шекспир. Скопје: Бегемот, 2016.
  3. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 122-126.
  4. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 75-76.
  5. IMBd, 12 Years a Slave (2013) (пристапено на 3.4.2016)
  6. IMBd, I am a Slave (2010) (пристапено на 3.4.2016)
  7. YouTube, Burning Spear ♬ Slavery Days (1976) (пристапено на 17.4.2018)
  8. YouTube, Nick Cave and the Bad Seeds - Sunday's Slave (пристапено на 1.11.2017)
  9. YouTube, Bad Religion - Slaves (пристапено на 13.1.2017)
  10. YouTube, The Germs-The Slave (пристапено на 18.3.2017)