Прејди на содржината

Џузепе Гарибалди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џузепе Гарибалди

Џузепе Гарибалди (Ница, 4 јули 1807 - Капрера, 2 јуни 1882), Италијански револуционер и демократ, водач за обединување на Италија со револуција. Се истакна како смел воен раководител на народните маси. Тој бил сопруг на Анита Гарибалди. Нивното партнерство било олицетворение на духот на романтизмот и револуционерното движење на 19-иот век.