Кнежевство Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Србија
Кнежевина Србија
Kneževina Srbija

1815 – 1882  

Знаме Грб
Местоположба на Србија
Кнежевството Србија во 1878 година
Главен град
Уредување Кнежевство
Кнез
 -  1817–39 Милош Обреновиќ I (прв)
 -  1868–82 Милан Обреновиќ IV (последен)
Премиер
 -  1815–1816 Петар Николаевиќ Молер (прв)
 -  1880–1882 Милан Пироќанец (последен)
Историја
 -  Признато од Портата 1815
 -  Ден на државноста 15 февруари 1835c
 -  Признаено 13 јули 1878d
 -  Прогласено за кралство 1882
a: Преместен во Белград во 1838.
b: де јуре со Хатишериф од 1830.
c: Почеток на Првото српско востание, усвоен е првиот устав.
d: Де факто независност од 1867, де јуре со Берлинскиот конгрес.

Кнежевството Србија (српски: Кнежевина Србија / Kneževina Srbija) било полунезависна држава на Балканот која била создадена со Српската револуција, која траела меѓу 1804 и 1817. Неговото создавање било договорено прво преку непишан договор меѓу Милош Обреновиќ, водачот на Второто српско востание и Марашли паша. Со Хатишериф во 1830 година било признато и од Портата.

Со Берлинскиот конгрес од 1878, кнежевството добило и меѓународно признавање. Кнежевството Србија постоело до 1882 кога било прогласено за кралство.

Култура[уреди | уреди извор]

Насловната страна на Новине србске од 10 јуни 1840

Во овој период е основана првата гимназија во Србија, во Крагуевац во 1833, потоа и првиот театар, Кнежевско-српскиот театар во 1835.

Во 1838, бил основан Лицеј. Неговото прераснување во Велика школа во 1863 година е претходник на Белградскиот универзитет.

Великата школа била сместена во Зградата на капетанот Миша која ја поклонил Миша Анастасиевиќ на „својата татковина“.

Кнезови[уреди | уреди извор]

Портрет Име Роден Починал Од До Забелешки
Милош Обреновиќ I 17 март 1780 26 септември 1860 6 ноември 1817 25 јуни 1839
Милан Обреновиќ II 21 октомври 1819 8 јули 1839 25 јуни 1839 8 јули 1839 син на Милош Обреновиќ I
Михајло Обреновиќ III 16 септември 1823 10 јуни 1868 8 јули 1839 14 септември 1842 син на Милош Обреновиќ I
Александар Караѓорѓевиќ 11 октомври 1806 3 мај 1885 14 септември 1842 23 декември 1858
Милош Обреновиќ I 17 март 1780 септември 1860 23 декември 1858 26 септември 1860
Михајло Обреновиќ III 16 септември 1823 10 јуни 1868 26 септември 1860 10 јуни 1868
Милан Обреновиќ IV 22 август 1854 11 февруари 1901 10 јуни 1868 6 март 1882