Комунистички манифест

Од Википедија — слободната енциклопедија
Комунистички манифест
Првото издание на германски
АвторКарл Маркс и Фридрих Енгелс
Јазикгермански, преведен на многу светски јазици
Жанрманифест
Издадена
21 февруари 1848

Комунистички манифест (офиц. Манифест на Комунистичката партија) — дело на комунистичките мислители Карл Маркс и Фридрих Енгелс првпат објавено на 21 февруари 1848 г. Претставува еден од историски највлијателните политички текстови во светот. Издаден од Сојузот на комунисти и напишан од основачите на комунистичката теорија Карл Маркс и Фридрих Енгелс, тој ги дава целите и програмите на Сојузот. Манифестот сугерира пролетерска револуција против капитализмот, за да се создаде бескласно општество.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]