Кнежевство Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Црна Гора
Књажевина Црнa Горa
Knjaževina Crna Gora
1852 – 1910
Знаме Грб
Местоположба на Црна Гора
Кнежевството Црна Гора во 1890 година.
Главен град Цетиње
Јазици Српски
Вероисповед православие
Уредување Кнежевство
Кнез
 -  1852–1860 Данило I
 -  1860–1910 Никола I
Историја
 -  Основана 1852
 -  Замрела 1910
Површина
 -  1852 5475 км²
 -  1878 9475 км²
Население
 -  1909 317,856 

Кнежевството Црна Гора било кнежевство кое постоело од 1852 до 1910 година. Пред тоа, Црна Гора била наследна епископија, а постоела сè до 1910, кога е прогласена за кралство. Кнежевтсвото имало двајца владетели од династијата Петровиќ Његош, кнезот Данило и кнезот Никола.

Историја[уреди | уреди извор]

По смртта на владиката Петар Петровиќ Његош во 1851 , него го насладил Данило Петровиќ. Данило се оженил во 1852 и ја одбил својата духовна титула и ја презел титулата кнез и својата земја ја претворил во секуларно кнежевтсво. По убиството на кнезот Данило во 1860 , на престолот дошол Никола Петровиќ на 14 август 1860. Помеѓу 1861 и 1862 , Никола водел неуспешна војна против Османлиското Царство , а Црна Гора низ тешки маки ја сочувала својата независност. Кнезот Никола водел многу поуспешна војна против Османлиското Царство во 1875. По востанието во Херцеговина , делумно покренато со негова помош , Никола повторно објавил војна на Османлиското Царство.

Поврзано[уреди | уреди извор]