Грб на Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Црна Гора
Подробно
Усвоен13 јули 2004

Грбот на Црна Гора е официјалниот грб во државата кој бил усвоен на 13 јули 2004 година. Исто така, грбот е централен мотив на знамето на Црна Гора. Грбот се состои од двоглав златен прел во лет симбол на Петровиќ-Његош. Тој го симболизира единството на црквата и државата. На градите орелот има штит со приказ на лав кој симболизира епископски авторитет или библиската тема на воскреснување на Исус. Над главите на орелот се наоѓа кралска круна, во едната има жезло а во другата топка.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]