Грб на Словачка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Словачка
Подробно
ГрбоносецСловачка
Усвоен13 јуни 1919 (стар)
1 јануари 1993 (нов)
Свети Стефан (1000–1038), првиот крал на Унгарија прикажан во Chronicon Pictum (1358)

Грбот на Словачка е официјалниот грб во државата. Тој е составен од сребрен двоен крст поставен на планина со три врва во сина боја во штит со црвена боја. Грбот ја симболизира словачката држава и историја. Крстот е симбол на христијанството, додека планините ги претставуваат Татрите, Фатра и Матра.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]