Грб на Сан Марино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Сан Марино
Подробно
ГрбоносецРепублика Сан Марино
Усвоен14 век
МотоLibertas, латински за "слобода."

Грбот на Сан Марино е официјалниот грб во оваа мала република. Грбот најверојатно потекнува од 14 век и се смета за симбол на слободата и независноста на оваа најстара република во светот. Грбот се состои од штит опколен со гранче даб и ловор. На штитот е претставена планина со трите познати санмарински кули. Над штитот се наоѓа круна а на дното се наоѓа лента со натпис слобода на латински.

Поврзано[уреди | уреди извор]