Ловор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ловор

Ловорот припаѓа на родот кој брои околу 430 видови распространети на северната хемисфера .Синоними на научното име се Salisb , а народно - зелениче, зеленичица, ловорови цреши и палми.[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Ловорот природно е распространет во Кавказ, Закавказ, Иран, Мала Азија, Бугарија и во југоисточна Србија на планината Острозуб, каде што е најсеверозападниот дел од опсегот [2] . Од Турција во Европа како украсен вид бил воведен во 16 век, во Англија во 17 век и во Калифорнија во 19 век.

Опис[уреди | уреди извор]

Ловорот е зимзелена, исправена, густо разгранета грмушка, која расте 1-3 (-6) m во природните живеалишта, а многу повеќе (до 11 m) во расадници.

Листовите се едноставни, спирално наредени, кожести, долги 15–20 cm, широки 4–8 cm, издолжени елипсовидни, зашилени на врвот, заоблени или широко клиновидни во основата, целиот раб или ретко назабени, темно зелени на лице, сјајно, посветло на задната страна, а во основата на главниот нерв со 2-4 брадавици. Листовите имаат мирис на бадем кога се распарчуваат бидејќи содржат амигдалин .

Цветовите се бисексуални, бели, петчлени со голем број на жолтеникави прашници, сладок мирис, на стебленце долго 5–10 mm, собрани во 5–13 cm долги исправени групирани соцвети кои содржат 30 до 40 цветови со пречник од околу 1 cm. .Цветовите се формираат во рана пролет, во текот на март-април. Ентомофилни видови, најчести пчелни опрашувачи и пеперутки [2][3] .

Плодот е тркалезен, костен, со пречник до 1–2 cm, кој поцрнува во август-септември, кога ќе созрее. Мезокарп сочен, желатински. Ендокарп (коска) мазен, овален, зашилен. Семето е кафеаво со кожесто семе, без ендосперм, со буци, хемисферични котиледони, ртење епигејски [4] .

Биоеколошки одлики[уреди | уреди извор]

Ова е брзорастечки вид, кој во првата година достигнува висина од 20 см, а во четвртата 1-1,5 м.

Најдобро расте на плодни и влажни, добро исцедени почви . Може да се одгледува на светли, отворени места, но е исклучително отпорен на сенка, па успева во густа сенка на дрвја, со многу малку директна светлина. Издржува и силни ветрови . Отпорен е на ниски температури, но неговите лисја страдаат во тешки зими. Добро поднесува суша и загаден воздух, па поради сето ова се смета за многу тврд вид.

Ловорот е поотпорен на болести и штетници од другите видови Prunus, но со зголемена влажност на почвата може да дојде до гниење на коренот . Болестите предизвикани од габи и бактерии може да доведат до појава на 'рѓосани дамки на листовите, а габите од родот Botryosphaeria предизвикуваат смрт на гранките [5] .

Корист[уреди | уреди извор]

Бидејќи ловорот често и лесно се одгледува во повеќето живеалишта, важно е да се забележи неговата способност да го освои вселената. Имено, во некои региони (северозападниот брег на Северна Америка ) е инвазивен вид . Истите причини зошто ловорот е добар избор за градината го прават закана за многу екосистеми . Брзиот раст, надополнет со зимзелениот надземен дел, како и отпорноста на суша и сенка, често доведува до нејзина доминација и сузбивање на другите видови. Ова ја намалува биолошката разновидност на екосистемот и негативно влијае на другите растителни и животински видови кои живеат таму. Неговото ширење е тешко да се контролира и затоа што некои видови птици се хранат со плодови и на тој начин шират семе низ ендозоохоријата .

Добро поднесува резидба, па затоа се користи за жива ограда, рабови, разни топијарни форми итн. Се користи за формирање групи и низи [3] .

За разлика од другите делови на растението, кои се отровни бидејќи го содржат цијаногениот гликозид амигдалин, плодовите се јадат сирови или варени; имаат сладок, пријатен вкус, но само кога се целосно зрели [6] .

Репродукција[уреди | уреди извор]

Ловорот се размножува со семиња, сечи, расад, коренски ластари и калемење . Генеративната репродукција вклучува два месеци раслојување поради ембрионално мирување . Ако полузрелите сечи на Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' се вкорени во септември/октомври, пупките стануваат нерамномерно активирани во пролетта, додека пупките се развиваат рамномерно кога искоренувањето било во декември. Ова може да се објасни со фактот дека пупките на сечињата избоцкани во есен не беа изложени на ниски температури. Индол бутиричната киселина во прав во концентрација од 1% го зголемува процентот на лузни до 100% .

Интраспецифични таксони[уреди | уреди извор]

Постојат неколку природни таксони и околу 40 културни, од кои најзастапени се:

 • панирани листови со жолт раб;
 • ситнолисна сорта густо обрасната со заоблени листови, покомпактна од сортата 'Rotundifolia';
 • сорта со портокалово-бронзени млади листови кои се добар контраст со постарите темно зелени;
 • силно растение со големи лисја, долги до 30 см, широки 11 см;
 • ситнолисна сорта (6x3 cm) со посветла реверс во однос на основната форма;
 • џуџест клон висок до 60 cm;
 • брзорастечка, висока сорта поотпорна од претходната крупнолисна;
 • полуџуџеста сорта со мали листови долги до 10 см и широки 2-3 см;
 • има позаоблени листови и грмушки хабитус од другите сорти, што го прави погоден за жива ограда;
 • сорта отпорна на ниски температури.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Симоновић, Д. (1959): Ботанички речник, имена биљака. Српска академија наука - посебна издања, књига
 2. 2,0 2,1 Јовановић, Б. (1985): Дендрологија. IV измењено издање. Универзитет у Београду. Београд
 3. 3,0 3,1 Вукићевић Е. (1996): Декоративна дендрологија, Шумарски факултет Универзитета у Београду, Београд
 4. Стилиновић, С. (1985): Семенарство шумског и украсног дрвећа и жбуња. Универзитет у Београду. Београд
 5. Шилић, Ч. (1990): Украсно дрвеће и грмље, I издање. ИП Свјетлост. Завод за уџбенике и наставна средства, Сарајево и Београд
 6. Frohne D. and Pfänder H. J. (1984): A colour atlas of poisonous plants. Wolfe, London