Грб на Оланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Аландските Острови

Грбот на Аландските Острови се состои од син штит, крунисана баронска круна на која се наоѓа златен елен.

На островите, кои биле Шведска покраина, грбот е даден пред погребот на кралот Густав I во 1650 година.

Грбот првобитно наменет за островите прикажувал два поинкави елени на поле со девет бели ружи, симболички поврзани со грбот на Финска. Меѓутоа грбот кој на крајот бил направин бил со европски елен на сино поле, што е необично затоа што фауната никогаш не го вклучувал овој вид.

Канцеларијата на Шведската државна хералда открила грешка во делењето на грбовите на островите. Грбот даден на Аландските Островите бил наменет фсушност за Оланд, остров познат по ловиштата на елени. Оланд го добил грбот со бели ружи наменет за Аландските Острови, иако никакви врски немал со Финска. На Оланд е подоцна даден грбот што му одбговара, сличен на грбот на Аландските Острови.

Поврзано[уреди | уреди извор]