Грб на Абхазија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Абхазија

Грбот на Абхазија е усвоен на 23 јули 1992 година кога апхазија го прогласила своето отцепување од Грузија. Грбот е поделен на две полиња, бело и зелено, а во грбот се наоѓаат три осмокраки ѕвезди и коњаник кој стрела према небото.

Историски грбови[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]