Прејди на содржината

Грб на Авганистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Авганистан
Подробно

Грбот на Авганистан е официјалниот грб во државата кој се појавува и на знамето / знамињата на Авганистан, освен во два периода кога се користел комунистички и талибански грб. Во последната мала исправка на овој грб уште од независноста на државата бил додаден шахадахот на арапски јазик на најгорниот дел од амблемот. Под него има слика на џамија со мехраб кој е насочен кон Мека[1]. До џамијата има две знамиња кои го претставуваат знамето на Авганистан, додека пак под џамијата е името на државата. Грбот е опколен со венец и во долниот дел од грбот се наоѓа годината 1919, година на независноста.

Историски грбови

[уреди | уреди извор]

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]