Грб на Турската Република Северен Кипар

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Грб на Турската Република Северен Кипар
Coat of arms of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg
Варијанти
Coat of arms of Cyprus (old).svg
Друга верзија на грбот.
Подробно
ГрбоносецСеверен Кипар Влада на ТРС Кипар
Усвоен15 ноември 1983
Држачимаслинка

Грбот на Турската Република Северен Кипар е официјалниот грб во државата усвоен на 15 ноември 1983 година. Грбот е сличен со грбот на Република Кипар. Грбот е составен од венец од маслинка во кој се наоѓа штит на кој има приказ на гулаб со гранче маслинка во клинот. На врвот на венецот има полумесечина и ѕвезда и годината на создавањето на државата.

Поврзано[edit | edit source]