Грб на Финска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Државниот грб на Финска

Грбот на Финска претставува златен крунисан лав со црвен штит кој се наоѓа помеѓу девет сребрени рози. Десната рака на лавот е човечка, подигната над главатс, држајќи меч, а на ногата си има обрната извиена сабја.