Грб на Фарските Острови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Фарските Острови

Грбот на Фарските Острови првпат се појавил на една од средновековните столици во Киркјубер во 15 век. Прикажува ове на штит. Подоцните верзии верзии прикажуваат печат на кој се наоѓа овен, а тие верзии ги користиле судиите на стариот суд на Фарските Острови, Легтинг.

Грбот излегол од употреба кога бил укинат легтингот во 1816 година. Дури ни по обновувањето на институцијата, грбот повеќе не е корисен.

По усвојувањето на законот за автономија во 1948 година, грбот повторно се употребува, но не од страна на парламентот на Легтинг, но се користи од - Ландстири. Кабинетот на премиерот го објавил почетокот на употреба на грбот на 1 април 2004 година, заснован на најстарата варијанта на грбот во боите на знамето на Фарските Острови со додадена златна боја. Некои институтции го користат и стариот грб.

Поврзано[уреди | уреди извор]