Грб на Шкотска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Шкотска
Подробно
ГрбоносецШкотска
Усвоеннајрана верзија XIII. век
Држачидва еднорози
МотоIn My Defens God Me Defend”, мкд: Во своја одбрана Бог ме штити

Грбот на Шкотска е неофицијален хералдички симбол на еден од четирите составни делови на Велика Британија, Шкотска. Првите верзии на грбот датираат од 13 век, при што грбот честопати бил надополнуван. Со чинот на обединување на Шкотска со Англија од 1707 година, грбот на Шкотска е законски ставен надвор од употреба, но сепак и понатаму се користи како неофицијален симбол на овој дел од Велика Британија.

Опис на грбот[уреди | уреди извор]

Во злато, со црвена двојна внатрешна граница, цвеќиња на црвени лилјани. Во внатрешниот штит се наоѓа црвен неконтролиран лав, со азурно сини канџи и јазик.

Штитот бил крунисан со златен турнирски шлем крунисан со кралска круна. Во златна боја е исто така наметка што штрчи под шлемот. На круната седи директно црвен крунисан лав со азурно сини канџи и јазик, држејќи во десната шепа државен меч со златна рачка и сребрен нож, а во левата златно жезло. Што би требало да биде - мотото „ In My Defens God Me Defend“, кратенка „ IN Defens “, што значи - Во својата одбрана Бог ме штити, испишан на сребрена лента со црвени букви.

Околу штитот е ѓердан од најстариот благороден ред, со знак на Свети Андрија. На страните на штитот се држат (чуваат) два еднорози со златни рогови, грива и копита, врзани во златни ланци. Држачите стојат на зелен тревник обрасната со чички и држат две копја со стилизирани знамиња на Шкотска.

Промени на блазонот на грбот[уреди | уреди извор]

  • По мажењето на Мери, кралицата на Шкотска, во 1558, блазонот на кралскиот грб, вклучувал елементи на грбот на:
 Дофенот на Франција (1558–1559)
 Кралството Франција (1559–1565)
  • По Унијата на Круните во 1603, блазонот на кралскиот грб на Шкотска, вклучувал елементи на грбот на:
 Кралството Франција (1603–1707)
 Кралството Англија (1603–1707)
 Кралството Ирска (1603–1707)
  • После владеењето на Чарлс II, кралот на Шкотска блазонот на кралскиот грб на Шкотска вклучувајќи син свиок прекривајќи ја

преградата, со мотото на Најстариот и најблагородниот Ред на Трн; Nemo me impune lacessit, и елементите од грбот на:

 Куќата на портокалово-Насау
  • По Законите на Унијата во 1707, блазонот на кралскиот грб на Велика Британијакористејќи во Шкотскиот, вклучувајќи елементи од грбот на:
 Кралството Франција (1707–1800)
 Кралството Ирска (1707–1800)
 Електорат Хановер (1714–1800)
  • По Законот на Унијата во 1800, блазонот на кралскиот грб на Обединетото Кралство, користејќи во Шкотскиот, вклучувајќи елементи од грбот на:
 Електоратот Хановер (1801–1814)
 Кралството Хановер (1814–1837)
  • По приемот на кралицата Викторија во 1837 година, бил усвоен модерниот кралски грб на Велика Британија.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]