Крал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Овој серијал е дел од
серијалот „Политика

Системи

Портал „Политика“


Крал е машки монарх, односно шеф на држава. Женскиот монарх се нарекува кралица.

Улоги[уреди | уреди извор]

Изворно, кралевите во племенските држави имале само неколку улоги:

 • Да бидат судии во текот на народните собири
 • Да служат како свештеници при принесувањето на жртви
 • Да бидат водачи во војните (поради физичките индиспозиции, ова ги исклучувало жените како кралици во раниот развоен период на општествата).

Еволуција[уреди | уреди извор]

Подоцна, во текот на доцната антика и средниот век, кралот прераснал во вистински само-владетел, надлежен за целокупното функционирање на државата. Индивидуалната улога на кралот почнала да опаѓа од 16 век, кога монархиите станале уставни и парламентарни, со што голем дел од функциите на кралот во државата ги презеле други институции. Денес кралевите во повеќето монархии имаат формално церемонијална улога, а во пракса сѐ уште задржуваат значителен имот и политичко влијание. Сеуште постојат и апсолутни монархии, во кои кралот има целосна власт.

Кралот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Кралот се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура.

Кралот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Кралот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

Кралот како тема во сликарството[уреди | уреди извор]

 • „Хлебинската кралица под ѕвездите“ (Hlebinska kraljica pod zvijezdama) - слика на хрватскиот уметник Јосип Генералиќ од 1989 година.[36]
 • „Крунисувањето на Ладислав Неаполски“ (Krunjenje Ladislava Napuljskoga) - слика на хрватскиот уметник Целестин Медовиќ од 1893 година.[37]

Поврзано[уреди | уреди извор] 1. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 107-114.
 2. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 92-97.
 3. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 98-103.
 4. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 76-85.
 5. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 106-108.
 6. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 232-236.
 7. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 68-69.
 8. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 24-26.
 9. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 66.
 10. Šandor Petefi, Sloboda i ljubav. Beograd: Rad, 1969, стр. 69-70.
 11. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 100.
 12. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 34.
 13. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 12.
 14. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 23.
 15. Браќа Грим, Храбриот кројач, Детска радост, Скопје, 1980.
 16. Вилијам Батлер Јејтс, Келтскиот самрак. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 129-133.
 17. Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, Tonio Kreger - Smrt u Veneciji. Beograd: Rad, 1963, стр. 137.
 18. Хорхе Луис Борхес, Алеф. Скопје: Бегемот, 2015, стр. 124-125.
 19. Voja Čolanović, „Sinkler Luis“, во: Sinkler Luis, Čovek koji je poznavao Kulidža. Beograd: Rad, 1963, стр. 140.
 20. Ivan Dimić, „Alfons Dode - prodavac sreće“, во: Alfons Dode, Tartaren Taraskonac. Beograd: Rad, 1963, стр. 100-101.
 21. Влада Урошевиќ, „Хофман - писателот што го открил клучот на фантастиката“, во: Е. Т. А. Хофман, Фантастични раскази. Скопје: Македонска книга 2002, 2002, стр. 182-183.
 22. YouTUbe, Maurice Ravel - Pavane for Dead Princess (пристапено на 9.11.2017)
 23. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.
 24. YouTube, Queen Bitch - David Bowie (пристапено на 4.5.2017)
 25. DISCOGS, T. Rex ‎– Electric Warrior (пристапено на 8.3.2018)
 26. YouTube, Sex Pistols - God Save The Queen (пристапено на 21.12.2016)
 27. YouTube, Orchid Girl - Aztec Camera (пристапено на 21.12.2016)
 28. YouTube, The Police - King of Pain (Remastered 2003) (пристапено на 17.5.2017)
 29. YouTube, The Queen and the Soldier ~ Suzanne Vega (Lyrics) (пристапено на 21.6.2017)
 30. YouTube, The Smiths - The Queen is Dead (пристапено на 21.12.2016)
 31. The Smiths, The Queen Is Dead, KL-1738, Založba kaset in plošč, RTV Ljubljana.
 32. DISCOGS, The Costello Show Featuring The Attractions And Confederates* ‎– King Of America (пристапено на 26.3.2018)
 33. YouTube, Icehouse - Man Of Colours (1987 full album) (пристапено на 8.10.2017)
 34. YouTube, Sonic Youth - Daydream Nation (1988) Full Album (пристапено на 25.9.2017)
 35. Neutral Milk Hotel - In The Aeroplane Over The Sea (пристапено на 3.5.2017)
 36. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.
 37. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.