Кралица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маргарета I (Данска), владетелка на Данска, Шведска и Норвешка од крајот на 14 до почетокот на 15 век.

Кралица е женски монарх кој владее над држава, додека царица е женски монарх кој владее над царство (империја). Машката верзија на кралица е крал. Меѓутоа, многу почесто во историјата, оваа титула е куртоазна наместо владејачка, и едноставно означува дека жената е сопруга на владетелот.

Историја[уреди | уреди извор]

Во древен Египет, Античка Персија, Азијиските и Пацифичните култури, и некои европски земји, на женските монарси им била доделена титулата крал. Византиската царица Ирина понекогаш себеси се нарекувала basileus (βασιλεύς) - "цар", отколку basilissa (βασίλισσα) - "царица“, и Јадвига од Полска била крунисана како Rex Poloniae - кралот на Полска.

Меѓу Давидските Монарси од Јудејското царство, се споменува само една кралица, Готолија, иако во Хебрејската Библија таа е негативно прикажана. Многу подоцна Хасмонејската кралица Салома Александра (Shlom Tzion) била многу популарна.

Наследството може да биде матрилинеално, патрилинеалното, или и двете. Правото на наследство можат да го имаат и мажите и жените, или да е ограничено само за мажите или само за жените.

Во 2011 година, Британскиот Комонвелт се согласи да го отстрани владеењето на патрилинеалното првородство.

Источна Азија[уреди | уреди извор]

Во Кина, Ву Зетиан станала кинеска царица и ја формира Џоу династијата по отпуштањето на нејзините синови. Треба да се напомене дека, сепак, царицата Ву ја користела титулата huangdi ("цар") што е спротивно на huanghou ("царица") и била често нарекувана, и во азиски и европски извори, женски император, а во еден била наречена царица. Слично на тоа, неколку децении порано во Кореја, кралиците Сеондеок од Сила и Јиндеок од Сила го развиле терминот yeowang ("женски крал") за себе наместо терминот hwanghu, што обично се преведувало како "кралица" и се однесувал на сопругата на кралот или царот.

Иако Хризантемскиот престол на Јапонија во моментов е забранет за жени, ова не било секогаш случајот; во текот на јапонската историја имало осум царици. Во Јапонскиот јазик се користи терминот josei tennō ("женски цар") наместо "царица", а терминот kōgō се користи за сопругата на царот.

Кралицата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Кралицата како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Кралицата како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • Павана за мртвата принцеза“ (Pavane pour une infante defunte) - композиција на францускиот композитор Морис Равел.[11]
 • „Нејзиното височество“ (Her Majesty) - песна на британската поп-рок група Битлси од 1969 година.[12]
 • „Господе, спаси ја кралицата“ (англиски: God Save the Queen) — песна на британската панк-рок група The Exploited од 1983 година.[13]
 • „Мала кралица“ (Little Queenie) - песна на британската рок-група Ролинг Стоунс (The Rolling Stones) од 1968 година.[14]
 • „Кралица-Кучка“ (Queen Bitch) - песна на британскиот поп-рок-музичар Дејвид Боуви од 1971 година.[15]
 • „Планетарна кралица“ (Planet Queen) - песна на британската рок-група Т. Рекс (T.Rex) од 1971 година.[16]
 • „Господе, спаси ја кралицата“ (God Save the Queen) - песна на британската панк-рок група Секс пистолс (Sex Pistols).[17]
 • „Тетоважите на кралицата“ (Queen's Tattoos) - песна на британската група Ацтек камера (Aztec Camera) од 1983 година.[18]
 • „Кралицата и војникот“ (The Queen and the Soldier) - песна на американската поп-музичарка Сузан Вега (Suzanne Vega) од 1985 година.[19]
 • Кралицата е мртва“ (The Queen is Dead) - песна од истоимениот албум на британската поп-рок група Смитс (The Smiths) од 1986 година.[20][21]
 • „Кралица“ - песна на македонската рок-група The John од 2012 година.[22]

Кралицата како тема во сликарството[уреди | уреди извор]

 • „Хлебинската кралица под ѕвездите“ (Hlebinska kraljica pod zvijezdama) - слика на хрватскиот уметник Јосип Генералиќ од 1989 година.[23]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Пољске бајке. Београд: Народна књига, 1974, стр. 77-81.
 2. Пољске бајке. Београд: Народна књига, 1974, стр. 87-93.
 3. Пољске бајке. Београд: Народна књига, 1974, стр. 23-27.
 4. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 92-97.
 5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 185-187.
 6. Џоана Волш, Набави си муда: 9 и 1 / 2 бајки за секс. Скопје: Темплум, 2019, стр. 15-19.
 7. Џоана Волш, Набави си муда: 9 и 1 / 2 бајки за секс. Скопје: Темплум, 2019, стр. 25-33.
 8. Вилијам Батлер Јејтс, Келтскиот самрак. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 129-133.
 9. Влада Урошевиќ, „Хофман - писателот што го открил клучот на фантастиката“, во: Е. Т. А. Хофман, Фантастични раскази. Скопје: Македонска книга 2002, 2002, стр. 182-183.
 10. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 16.
 11. YouTUbe, Maurice Ravel - Pavane for Dead Princess (пристапено на 9.11.2017)
 12. DISCOGS, The Beatles ‎– Abbey Road (пристапено на 9.4.2020)
 13. [https://www.discogs.com/master/53281-The-Exploited-Lets-Start-A-War-Said-Maggie-One-Day Discogs, The Exploited – Let's Start A War... ...Said Maggie One Day (пристапено на 7.10.2022)]
 14. DISCOGS, The Rolling Stones ‎– Get Your Ya-Yas Out (пристапено на 25.8.2019)
 15. YouTube, Queen Bitch - David Bowie (пристапено на 4.5.2017)
 16. DISCOGS, T. Rex ‎– Electric Warrior (пристапено на 8.3.2018)
 17. YouTube, Sex Pistols - God Save The Queen (пристапено на 21.12.2016)
 18. YouTube, Orchid Girl - Aztec Camera (пристапено на 21.12.2016)
 19. YouTube, The Queen and the Soldier ~ Suzanne Vega (Lyrics) (пристапено на 21.6.2017)
 20. YouTube, The Smiths - The Queen is Dead (пристапено на 21.12.2016)
 21. The Smiths, The Queen Is Dead, KL-1738, Založba kaset in plošč, RTV Ljubljana.
 22. The John, Waufvw!!!, PMG Recordings #76, 2012.
 23. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.