Монарх

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сите суверени на светот, 1879.

Монарх — име за лице кое како владетел на држава управува доживотно со државата врз основа на законот за наследство. Државите на чело е монарх се нарекуваат монархии. Монархот мора да биде приврзан кон црквата и религијата за да биде крунисан за император или крал на една држава.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]