Министерство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Министерство - висока владина организација, предводена од министер, со цел да управува со специфичен сектор на јавната администрација. Владите може да имаат различен број и видови на министерства, но во енциклопедискиот речник Брокхаус и Ефрон се забележува дека сите држави имаат (честопати под различни имиња) Министерство за внатрешни работи, Министерство за надворешни работи, Министерство за одбрана (што може да биде поделено во министерства за копнени, поморски и воздушни сили), Министерство за правда и Министерство за финансии. Министерството за образование или слично е исто така вообичаено присутно.

Министерствата обично се непосредни поделби на кабинетот (извршната власт на владата) и се подредени на нејзиниот главен извршен директор кој се нарекува премиер, главен министер, претседател, министер-претседател или (федерален) канцелар.

Во текот на 20 век, многу земји сè повеќе се обидуваа да го заменат терминот „министерство“ со титули како „оддел“, „канцеларија“ или „државен секретаријат“. Во некои земји, овие поими можат да се користат со специфични значења: на пример, канцеларија може да биде поделба на оддел или министерство.