Роман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Книжевност
Основни облици

Роман · Поема · Драма
Расказ · Новела

Родови

Епика · Лирика · Драма
Романса · Сатира
Трагедија · Комедија
Трагикомедија

Извори

Изведба (претстава· Книга

Форми

Проза · Стих

Историја и списоци

Општ преглед на книжевноста
Индекс на поими
Историја · Современа историја
Книги · Писатели
Книжевни награди · Награди за поезија

Дискусија

Критика · Теорија · Списанија

Роман е долго раскажувачко книжевно дело засновано на замислена приказна, односно кое не се потпира целосно на факти. За првпат романот како литературна форма се појавил во 11 век, но поради широките можности останал во употреба и во современата литература.

Некои од карактеристичните жанрови во кои се користи романот како форма се:

  • Научна фантастика
  • Фантастика
  • Крими-романи
  • Романси
  • Шпионски романи
  • Социјални романи, итн.

Иако речиси сите писатели во некоја фаза од својот креативен живот пишувале романи, некои попознати романописци се: Венко Андоновски, Петре М. Андреевски, Џемс Џојс, Франц Кафка, Џорџ Орвел, Стале Попов, Едгар Алан По, Иво Андриќ, Жан Жак Русо, Агата Кристи, и др.

Романот е литературен вид од епскиот род на литературата.Терминот роман потекнува од 12 и 13 век,кога во западната европска литература се појавиле дела напишани на романските јазици.Инаку тој е големо раскажувачко дело во проза или понекогаш во стихови(„Евениј Онегин“ од Пушкин). Романот ги има следиве карактеристики:Многу лица чии карактеристики се опишани преку постапките и преку настани кои опфаќаат обично подолг временски период. Меѓутоа, современата литературна практика покажува дека е тешко да се даде дефиниција за кој да било литературен вид, така, на пример роман е делото на американскиот писател Џон Штајнберг, „Глувци и Луѓе“, иако настаните не се случуваат во подолг временски период и нема ни 100 страници.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]