Грб на Белгија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Белгија
Варијанти

Помала верзија користена од владата
Подробно
ГрбоносецКралот Алберт II од Белгија
Усвоен17 март 1837
ЧеленкаКралствената круна на Белгија над златен отворен шлем гледајќи напред, поставен црвено и со златна и црна плашт
ШтитЦрно, златен лав со црвен јазик и канџи
Држачи2 лавови гледајќи напред, двајцата држејќи златно знаме со исти такви рабови, вертикално пресечени на црно, златно и црвено поле
Мотофранцуски: L'UNION FAIT LA FORCE
холандски: EENDRACHT MAAKT MACHT
Други елементиШтитот е опкружен со Орденот на Леополд, подржан од 2 златни вкрстени жезоли, на десно со раката на правда, а на лево со лавот од штитот. Целото под црвена голема плашт, поставена со ермелин, златни рабови и помпони, и крунисана со кралствената круна на Белгија, од кој излегуваат 2 сребрени ленти со златни помпонски крајеви, позади и над големата плашт знак мавтајќи се во војте на Белгија, на кој е поставен штитот на Брабант, знакот е акустиран кон десно со знамињата на Лиеж, Источна Фландрија, Западна Фландрија и Антверпен, а кон лево знамињата на Ено, Лимбург, Луксембург и Намир.

Грбот на Белгија е официјалниот грб во државата и кралски грб истовремено. Централен елемент во грбот е лавот. Поголемата верзија на грбот е составен од црн штит со златен лав кој го држат два лава и со круна над штитот. Лавовите држат две белгиски знамиња и има рака и помалав лав на две прекрстени копја. Грбот е опколен со бела и црвена плашт со кралска круна на врвот. Помалата верзија е само централниот дел од поголемиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Andrée Scufflaire. Les origines du sceau de l'Etat belge, in: Roger Harmignies, ed. Sources de l'héraldique en Europe occidentale, (Brussels, 1985) 201-225.
  • Hubert de Vries. Wapens van de Nederlanden: De historische ontwikkeling van de heraldische symbolen van Nederlanden, België, hun provincies en Luxemburg (Amsterdam, 1995).
  • Philippe du Bois de Ryckholt. Dictionnaire des cris et devises de la noblesse belge Receuil généalogique et héraldique, 24 (Brussels, 1976) p. 17-18.

Поврзано[уреди | уреди извор]