Знаме на Белгија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Белгија
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 13:15
Усвоено 23 јануари 1831
Опис Вертикални три ленти во црна, жолта и црвена боја. Технички е државно, но ретко е истакнато.
}}
Варијанта на знамето на Белгија
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и граѓанско поморско знаме дефакто верзија на знамето
Сразмер 2:3 или слично
Опис Како и претходносто. Оваа верзија повеќе се користи.
}}
Варијанта на знамето на Белгија
Употреба управно пловно знаме државно поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1950
Опис Исто како првото. Во средина има црн лав со круна.
}}
Варијанта на знамето на Белгија
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 23 февруари 1950
Опис Бела позадина со задебелени ленти во националните бои кои формираат Х. Во горниот дел има круна, во долниот сидро.

Државното знаме на Белгија е знаме со три еднакви вертикални полиња: црно, жолто и црвено. Вертикалната форма е заснована на знамето на Франција, а додека боите се преземени од знамето на војводството Брабант. Потеклото и идејата за димензиите на знамето не се познати.[1]

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]