Пловно знаме

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пловно знаме (трговско знаме или граѓанска енсигнија) е државно знаме на една земја што се истакнува на цивилни пловила (трговски и приватни, наспроти воени) за да се означи земјата. Разни земји имаат едно државно знаме за на компно, цивилен павилјон (енсигнија) за невоена пловидба и морнаричко знаме за воената морнарица. Понекогаш двете или сите три се исти.

Првично не постоеле разлики помеѓу знамињата што се истакнувале на државните бродови (воена морнарица) од оние на приватните невооружени бродови (како на пр. трговска морнарица). Денес многу земји како Франција, САД и Република Македонија[1] и понатаму употребуваат на едно знаме за сите намени.

Во други земји се прави разлика помеѓу копнени, пловни и морнарички (воени) знамиња. Најсложен систем има Велика Британија: државното знаме (Union Jack) се користи на копно, „Црвениот павилјон“ (Red Ensign) за трговски бродови и „Белиот павилјон“ (White Ensign) за кралската воена морнарица.

Земји со посебни пловни знамиња[уреди | уреди извор]

Пловните знамиња што се разликуваат од „општото“ државно знаме можат да се поделат на неколку категории.

Црвени павилјони по британски пример[уреди | уреди извор]

Ова се црвени знамиња што, во највеќето случаи, го содржат британското знаме во кантонот, а се засновани на британскиот Црвен павилјон. Британските прекуморски територии истакнуваат или прост Црвен павилјон, или Црвен павилјон со нивниот колонијален грб во слободниот дел.

Велика Британија[2]
Велика Британија[2]
Гернзи (ВБ)
Гернзи (ВБ)
Ман (ВБ)
Ман (ВБ)
Британски Девствени Острови (ВБ)
Британски Девствени Острови (ВБ)
Фолкландски Острови (ВБ)
Фолкландски Острови (ВБ)
Гибралтар (ВБ)
Гибралтар (ВБ)
Кајмански Острови (ВБ)
Кајмански Острови (ВБ)
Туркс и Кајкос (ВБ)
Туркс и Кајкос (ВБ)
Австралија[3]
Австралија[3]
Фиџи
Фиџи
Нов Зеланд
Нов Зеланд
Бахами
Бахами
Бангладеш
Бангладеш
Гана
Гана
Индија
Индија
Малезија
Малезија
Маврициус
Маврициус
Пакистан
Пакистан
Соломонски Острови
Соломонски Острови
Обединети Арапски Емирати[4]
Обединети Арапски Емирати[4]
Шри Ланка
Шри Ланка

Пловни знамиња што значајно се разликуваат од државните[уреди | уреди извор]

Неколку земји имаат пловни знамиња што се разликуваат во голема мера од државните. Такви примери се Малта и Луксембург.

Државно знаме
Пловно знаме
Албанија
Државно знаме
Пловно знаме
Израел
Државно знаме
Пловно знаме
Луксембург
Државно знаме
Пловно знаме
Малта
Државно знаме
Пловно знаме
Сингапур

Пловни знамиња што се состојат од државното знаме и дополнителен амблем[уреди | уреди извор]

Добро познати примери за вакви знамиња се италијанското пловно знаме, каде е прикажан штит со грбовите на поморските републики и поморското знаме на Полска, каде фигурира и државниот грб. Главна причина за овие додатоци е разликување на пловните знамиња од знамињата на други држави.

Државно знаме
Пловно знаме
Колумбија
Државно знаме
Пловно знаме
Ел Салвадор
Државно знаме
Пловно знаме
Италија
Државно знаме
Пловно знаме
Мароко[5]
Државно знаме
Пловно знаме
Полска
Државно знаме
Пловно знаме
Саудиска Арабија
Државно знаме
Пловно знаме
Република Кина[6]
Државно знаме
Пловно знаме (само американски води)
САД (само домашни води - неофицијално)
Државно знаме
Знаме за едренички клубови
Финска (само пловила на едренички клубови - заокруженото X се заменува со амблем на клубот)

Упростени државни знамиња[уреди | уреди извор]

Неколку земји (Шпанија, хиспаноамериканските земји и некои европски земји) имаат две главни варијанти на знамето: попросто (обично со ленти) и посложено каде фигурира и државниот грб. Попростата варијанта е пловно знаме (во највеќето случаи и граѓанско), додека посложеното го користат управните органи, валдата и војската. Во Шпанија и Аргентина знамето без грб е варијанта исклучиво за граѓанска употреба, а како пловно знаме се користи државното.[7] Пловното знаме на Ел Салвадор се разликува од државното и во сразмер.

Државно знаме
Пловно знаме
Андора
Државно знаме
Пловно знаме
Аргентина
Државно знаме
Пловно знаме
Австрија
Државно знаме
Пловно знаме
Боливија
Државно знаме
Пловно знаме
Костарика
Државно знаме
Пловно знаме
Доминиканска Република
Државно знаме
Пловно знаме
Еквадор
Државно знаме
Пловно знаме
Ел Салвадор
Државно знаме
Пловно знаме
Финска
Државно знаме
Пловно знаме
Германија
Државно знаме
Пловно знаме
Гватемала
Државно знаме
Пловно знаме
Хаити
Државно знаме
Пловно знаме
Никарагва
Државно знаме
Пловно знаме
Перу
Државно знаме
Пловно знаме
Сан Марино
Државно знаме
Пловно знаме
Србија
Државно знаме
Пловно знаме
Шпанија
Државно знаме
Пловно знаме
Венецуела

Пловни знамиња што се разликуваат од државните во сразмерот[уреди | уреди извор]

Неколку поранешни британски колонии имаат пловни знамиња кои се исти со државните, но во сразмер 1:2 наместо 3:5. Словенија, Хрватска и Унгарија се обратен случај, каде пловните знамиња им се со сразмер 2:3 наспроти државните со 1:2. Франција е посебен случај: општиот сразмер е ист, но лентите на знамето се разликуваат во широчина.

Државно знаме
Пловно знаме
Белгија
Државно знаме
Пловно знаме
Хрватска
Државно знаме
Пловно знаме
Еквадор
Државно знаме
Пловно знаме
Франција
Државно знаме
Пловно знаме
Гренада
Државно знаме
Пловно знаме
Гвајана
Државно знаме
Пловно знаме
Унгарија
Државно знаме
Пловно знаме
Словенија
Државно знаме
Пловно знаме
Швајцарија[8]
Државно знаме
Пловно знаме
Тринидад и Тобаго

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. претежно за езерска пловидба
  2. празната црвена варијанта на трговското/пловно знаме ја користат Џерси, Ангвила, Британската Индоокеанска Територија, Монтсерат, Питкерн, Света Елена
  3. На помали бродови се користи и австралиското државно знаме
  4. Државното знаме на ОАЕ се користи и како пловно знаме
  5. Државното знаме на Мароко се користи и како пловно знаме
  6. Државното знаме на Република Кина се користи и како пловно знаме
  7. Упростеното знаме на Шпанија е варијанта за граѓанска употреба. вид. Историја на шпанското знаме Архивирано на 6 декември 2006 г. (шпански)
  8. На езерата и реките се користи швајцарското знаме во квадратен формат