Прејди на содржината

Список на знамиња на Барбадос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова се знамиња на Барбадос кои се користат / користеле на локално или државно ниво. За националното знаме, видете знаме на Барбадос.

Национално знаме[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
1966 - денес Знаме на Барбадос Троколор со еднакви вертикални полиња од кои две се сини едно е златно. Сините полиња ги претставуваат морињата и океаните додека златното песоците.

Кралски и вицерегалски[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
1966 - Лично барбадоско знаме на Кралицата Елизабета II Сина смоква во центарот и цвет Гордост на Барбадос во горниот агол на жолта основа.
Знаме на генералниот гувернер на Барбадос Лав испаревн на круна на сина основа со зборот Барбадос.

Воени[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Знаме на морнарица Бело знаме со знамето на Барбадос

Историски[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
1885 - 1958 Знаме на Колонија Барбадос Сино знаме со британското знаме и со грбот на Барбадос
1958 - 1966 Знаме на Колонија Барбадос Сино знаме со британското знаме и со грбот на Барбадос

Надворешни врски[уреди | уреди извор]