Знамиња во Јужна Америка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јужна Америка.

Ова е галерија на знамиња во Јужна Америка. Оваа листа вклучува меѓународно признати држави и зависни самоуправувачки територии.

Независни држави[уреди | уреди извор]

знаме држава усвоено на употреба опис
Flag of Argentina.svg Аргентина 27.2.1812 официјално државно знаме Три еднакви хоризонтални ленти во светлосина, бела и светлосина боја. Мајско сонце во средината на белата лента.
Flag of Bolivia.svg Боливија 31.10.1851 официјално државно знаме Три еднакви хоризонтални ленти во црвена, жолта и зелена боја.
Flag of Brazil.svg Бразил 19.11.1889 официјално државно знаме Зелена површина со жолт ромб на кој има син диск со соцвездие и националното гесло.
Flag of Venezuela.svg Венецуела 12.3.2006 официјално државно знаме Три еднакви хоризонтални ленти во жолта. сина и црвена боја. На синото поле има 8 ѕвезди во бела боја.
Flag of Guyana.svg Гвајана 26.5.1966 официјално државно знаме Зелена површина со жолт триаголник со бели граници и црвен триаголник со црни граници.
Flag of Ecuador.svg Еквадор 26.9.1860 официјално државно знаме Три нееднакви ленти во жолта (најголема), сина и црвена боја (последните две исти) и со националниот грб во средината.
Flag of Colombia.svg Колумбија 26.11.1863 официјално државно знаме Три нееднакви ленти во жолта (најголема), сина и црвена боја (последните две исти).
Flag of Paraguay.svg Парагвај 1842 официјално државно знаме Три еднакви хоризонтални ленти во црвена, бела и сина боја. Во средината е грбот, кој е различен од предната и задната страна.
Flag of Peru.svg Перу 25.2.1825 официјално државно знаме Три еднакви вертикални ленти во црвена, бела и црвена боја.
Flag of Suriname.svg Суринам 25.11.1975 официјално државно знаме Пет нееднакви ленти во зелена, бела, црвена, бела и зелена боја. Во средоната има златна ѕвезда.
Flag of Uruguay.svg Уругвај 11.7.1830 официјално државно знаме Бело знаме со четири сини ленти. Во кантонот има Мајско сонце.
Flag of Chile.svg Чиле 18.10.1817 официјално државно знаме Две хоризонтални ленти во бела и црвена боја, кантонот син со бела ѕвезда.

Зависни територии[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]