Прејди на содржината

Знаме на Панама

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Панама.
Реконструкција на дизајнот Бунау Варилја.

Знамето на Панама е официјалното знаме на државата кое е создадено од страна на Марија Оса де Амадор на 1 ноември 1903.[1]. Знамето на Панама се прославува на 5 ноември, еден ден после Денот на независноста.

Знамето е составено од четири еднакви квадрати, два во бела боја, долниот лев во сина боја и горниот десен во црвена боја. Во горниот лев и долниот десен квадрат се наоѓаат две ѕвезди во сина и црвена боја. Белата боја симболизира мир, додека сината и црвената боја ги симболизираат најголемите политички партии во Панама во тоа време. Црвената боја ја симболизира либералната партија, додека сината конзервативната партија.[2] Првиот предлог за знаме на Панама е од 1823 година кое се состоело од 7 хоризонтални ленти во црвена и жолта боја. Во горниот лев агол имало син квадрат на кој имало приказ на две златни поврзани сонца што го претставувале Панамскиот Канал (линијата) и Северна Америка и Јужна Америка (сонцата). Ова се однесувало на географската позиција на Панама како конектор на двата континента, додека боите биле инспирирани од шпанското и колумбиското знаме, додека линиите од американското.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gaceta Oficial No. 4601 25 март 1925 (http://www.asamblea.gob.pa/APPS/LEGISPAN/PDF_NORMAS/1920/1925/1925_097_0722.PDF Архивирано на 19 март 2012 г.)
  2. (Flags of the World, published DK Publishing, 1997)
  3. Mellander, Gustavo A. (1971) The United States in Panamanian Politics: The Intriguing Formative Years Danville, Ill.: Interstate Publishers, OCLC 138568

Поврзано[уреди | уреди извор]