Знаме на Гренланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Гренланд
}}
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме вексиколошки опис
Сразмер 2:3
Усвоено 21 јуни 1985
Опис Две хоризонтални ленти во бела и црвена боја. Над нив има диск во црвена и бела боја.
Творец Туе Кристијансен

Знамето на Гренланд е омислено од страна на Ту Кристиансен. Се состои од две еднакви хоризонтални траки во бела и црвена боја, со голем диск на десната страна на знамето. Едната половина на кругот која што се наоѓа во белото поле е црвена, додека пак другата половина на кругот која што се наоѓа во црвеното поле е бела.

Локланото име на Гренландското е Erfalasorput, значи наше знаме, но називот Aappalaatoq (црвена) се користи за Грендланското, како и за знамето на Данска. Денес двете знамиња се истакнуваат, обично едно покрај друго.

Во 1978 година, Данска дала автономија на Гренланд, и еднаков статус со Кралството Данска. Локалната власт распишала јавен конкурс на кој стигнале 555 предлози. По втората расправа и додатните предлози усвоен е денешниот изглед, знаме со нордиски крст.

Знамето е усвоено на 21 јуни 1985 година.

Предлози[уреди | уреди извор]

Прв сериозне предлог од 1973.
FIAV proposal.svgПрв сериозне предлог од 1973.
Нордиски крст, предлог од Свен Тито Ахен во 1984 година.
FIAV proposal.svgНордиски крст, предлог од Свен Тито Ахен во 1984 година.
Анонимен предлог од 1991 (бело за снегот во Гренланд, а зелено поради името на државата)
FIAV proposal.svgАнонимен предлог од 1991 (бело за снегот во Гренланд, а зелено поради името на државата)
Предлог кој се засновал на знамето на Данска
FIAV proposal.svgПредлог кој се засновал на знамето на Данска

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]