Знаме на Јамајка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Јамајка
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и граѓанско поморско знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 6 август 1962
Опис Златен Андреин крст кој ја дели позадинаа на четири полиња во зелена (горно и долно поле) и црна (лево и десно).

Знамето на Јамајка е официјалното знаме на оваа карипска држава усвоено на 6 август 1962 година. Знамето е составено од две дијагонални златни ленти кои се спојуваат во средината на знамето. Лентите го делат знамето на четири еднакви дела од кои горниот и долниот дел се во зелена боја, додека левиот и десен дел во црна боја. Ова знаме било добиено како резултат на национален конкурс за избор на државно знаме, но за разлика од денешната верзија, првичната верзија била со хоризонтални еднакви ленти. Ова знаме користи пан-африканско бои.

Други знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]