Знаме на Куба

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Куба
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 20 мај 1902
Опис Пет хоризонтални ленти во сина (3 ленти) и бела (2 ленти) боја. Во прицврстениот дел од знамето се наоѓа црвен триаголник со бела петокрака.
Творец Нарсисо Лопес
Знаме што го користи кубанскиот парламент

Знамето на Куба е официјалното знаме на оваа островска држава во Средна Америка. Знамето е официјално усвоено на 20 мај 1902 година и е составено од еднакви пет хоризонтални ленти од кои три се во сина, а две во бела боја. Од левата страна има црвен триаголник на кој има приказ на бела петоктака. Знамето било создадено во 1848 година за време на ослободителното движење.

Според официјалниот опис, сините ленти ги претставуваат три дела со кои била поделена Куба пред независноста, додека белите ленти ги претставуваат идеалите за слобода. Црвениот триаголник претставува плодност, еднаквост и слобода како и крвта на народот кој се борел за независноста на Куба. Белата ѕвезда симболизира слобода.

Историја на кубанското знаме[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. https://thumbs.worthpoint.com/zoom/images1/1/0216/05/cuban-flag-vintage-1940-pre_1_af5fe2b808af826e82e1e3de3c40ba4a.jpg Архивирано на 19 декември 2021 г. Предлошка:Bare URL image