Знаме на Никарагва

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Никарагва.

Знамето на Никарагва е официјалното знаме на државата усвоено на 27 август 1971 година. Знамето е засновано на знамето на Федералната Република на Средна Америка. Знамето се состои од три еднакви хоризонтални ленти во сина, бела и сина боја каде на белата лента во средината на знамето се наоѓа државниот грб.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

август 1823 - ноември 1824
ноември 1824 - април 1854
1852 - 1854
април 1854 - 1858
април 1854 - 1858 (трговско поморско знаме)
1858 - 1873
1873 - 1889
1889 - 1893
1893 - 1896
1896 - ноември 1898
ноември 1898 - ноември 1898
април - декември 1898
Знаме на Брегот на Комарците, 1834 - 1860
Знаме на Брегот на Комарците, 1860
Знаме на Обединетите покраини на Средна Америка, 1823 - 1825
Знаме на Федерална Република на Средна Америка, 1825 - 1841

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]