Знаме на Хаити

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Хаити.

Знамето на Хаити е официјалното знаме усвоено на 25 февруари 1987 година. Знамето е составено од две еднакви хоризонтални ленти во црвена и сина боја. Од 1843 година, знамето кое се користи официјално го содржи и грбот на Хаити во бел квадрат во средината на знамето. Боите на знамето се инспирирани од француското знаме. Сината боја го претставува потеклото на народот со робовска историја, додека црвената останатиот мешан народ.

Останати знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]