Знаме на Белиз

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Белиз
}}
Употреба граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаме национален симбол на Белиз
Сразмер 2:3
Усвоено 21 септември 1981
Опис Три хоризонтални нееднакви ленти во црвена, сина и црвена боја со националниот грб во средина.

Знамето на Белиз е официјалното знаме на оваа средноамериканска држава. Ова знаме е создадено врз основа на постаро знаме на Британски Хондурас, име на Белиз за време на колонијалниот период. Знамето на Белиз е составено од сина позадина каде на горниот и долниот раб се наоѓаат црвени ленти. Во средината на знамето се наоѓа грбот на Белиз. Боите се инспирирано од боите на знамињата на политичките партии во државата. Ова знаме е единствено со дванаесет бои.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Belize Flag - Flags of Belize (http://www.belize.com/belize-flag.html Архивирано на 4 јануари 2010 г.)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]