Знаме на Костарика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Костарика
}}
Употреба државно и пловно знаме државно знаме и поморско знаме
Сразмер 3:5
Усвоено 27 ноември 1906
Опис Пет хоризонтални нееднакви ленти во сина, бела, црвена, бела и сина боја. Во прицврстениот дел на знамето, на црвената лента, се наоѓа државниот грб на републиката.
Творец Пасифика Фернандес
}}
Варијанта на знамето на Костарика
Употреба граѓанско и пловно знаме граѓанско знаме и државно поморско знаме

Знамето на Костарика е официјалното знаме на оваа средноамериканска држава кое било усвоено на 27 ноември 1906 година. Ова знаме било создадено од Пасифика Фернандес која била инспирирана од боите на француското знаме. Нациоаналното знаме го вклулуча и државниот грб.

Знамето е составено од пет ленти во сина, бела, црвена, бела и сина боја. Сината боја ги претставува небото, можностите и идеализмот. Белата боја претатавува мир, мудрост и среќа. Црвена боја ја претставува крвта на борците за независна Костарика. Ова знаме е слично со знамето на Тајланд, но тајландското знаме е усвоено 11 години подоцна.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]