Знаме на Тринидад и Тобаго

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Тринидад и Тобаго.

Знамето на Тринидад и Тобаго е официјалното знаме на оваа карипска држава. Знамето е усвоено на 31 август 1962 година веднаш по незавосноста на државата. Знамето е составено од црна лента со бели рабови која се протега од горниот лев агол кон долниот десен агол правејќи два еднакви триаголника во црвена боја. Црвената боја ги симболизира сонцето и храброста, црната претставува земја и посветеност и водата, чистотата и еднаквоста е претставена од белата боја.[1].

Останати знамиња[уреди | уреди извор]

Помала варијанта на знамето.
Знамето на морнарицата.
Претседателско знаме.
Знаме на премиерот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]