Знамиња во Северна и Средна Америка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Северна Америка.
Северна Америка.

Ова е галерија на знамиња во Северна и Средна Америка. Галеријата ги опфаќа независните држави на овие континенти, но и зависните самоуправувачки територии. Од практични причини знамињата на двата континента се споени во една статија.

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Независни држави
знаме држава усвоено на употреба опис
Flag of Canada.svg Канада 15.2.1965 официјално државно знаме Три еднакви вертикални ленти во црвена, бела, црвена боја со јаворов лист во средината.
Flag of Mexico.svg Мексико 16.9.1968 официјално државно знаме Три еднакви вертикални ленти во зелена, бела и црвена боја со националниот грб во средината.
Flag of the United States.svg САД 14.6.1777 официјално државно знаме Бела позадина со тринаесет ленти во црвена боја. Син кантон со 50 ѕвезди.
Зависни територии
* Официјалното знаме на оваа територија е француското знаме, а покрај ова неофицијално знаме, територијата има и лого.

Средна Америка[уреди | уреди извор]

Карипски Острови[уреди | уреди извор]

Независни држави
знаме држава усвоено на употреба опис
Flag of Antigua and Barbuda.svg Антигва и Барбуда 27.2.1967 официјално државно знаме Два црвени триаголника во прицврстениот и неприцврстениот дел, помеѓу нив има три нееднакви ленти во црна, сина и бела боја со златно сонце во изгрев.
Flag of the Bahamas.svg Бахами 10.7.1973 официјално државно знаме Три еднакви хоризонтални ленти во сина, жолта и сина боја со црн триаголник во прицврстениот дел.
Flag of Barbados.svg Барбадос 30.11.1966 официјално државно знаме Три еднакви вертикални ленти во сина, жолта и сина боја со црн тризаб во средината.
Flag of Grenada.svg Гренада 7.2.1974 официјално државно знаме Црвено знаме со правоаголник составен од четири триаголника во златна и зелена боја. Со средината на правоаголникот има црвен диск со златна ѕвезда, а над и под правоаголникот има по три златни ѕвезди. На зелениот триаголник во прицврстениот дел има цвет.
Flag of Dominica.svg Доминика 3.11.1978 официјално државно знаме Зелено знаме врз кое има крст составен од по три ленти: златна, црна и бела лента. Во средината има црвен диск со приказ на 10 зелени ѕвезди и папагал.
Flag of the Dominican Republic.svg Доминиканска Република 6.11.1863 официјално државно знаме Бел крст кој го дели полето на четири четвртини, два во сина и два во црвена боја. Во средината на крстот е државниот грб.
Flag of Jamaica.svg Јамајка 6.8.1962 официјално државно знаме Четири триаголника разделени со златен раб во златна боја. Триаголниците се во зелена и црна боја.
Flag of Cuba.svg Куба 25.6.1848 официјално државно знаме Пет еднакви хоризонтални ленти во сина и бела боја со црвен триаголник во прицврстениот дел врз кој има бела ѕвезда.
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Свети Винцент и Гренадини 21.10.1985 официјално државно знаме Три нееднакви вертикални ленти во сина, жолта и зелена боја со три зелени дијаманти во средината.
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Свети Кристофер и Невис 19.9.1983 официјално државно знаме Пет нееднакви дијагонални ленти во зелена, златна, црна, златна и црвена боја. На црната лента има две бели ѕвезди.
Flag of Saint Lucia.svg Света Луција 1.3.1967 официјално државно знаме Сино знаме со два триаголника, црн со бел раб и златен триаголник.
Flag of Trinidad and Tobago.svg Тринидад и Тобаго 31.8.1961 официјално државно знаме Црвено знаме поделено со дијаголнална лента во црна боја со бели рабови.
Flag of Haiti.svg Хаити 1806 официјално државно знаме Две еднакви хоризонтални ленти во сина и црвена боја со државниот грб во средина.
Зависни територии
* Официјалното знаме на овие територии е француското знаме, а покрај овие неофицијални знамиња, секоја територија има и лого.

Копнен дел[уреди | уреди извор]

знаме држава усвоено на употреба опис
Flag of Belize.svg Белиз 21.9.1981 официјално државно знаме Три нееднакви ленти со државниот грб во средина.
Flag of Guatemala.svg Гватемала 17.8.1871 официјално државно знаме Три еднакви вертикални ленти во сина, бела и сина боја со државниот грб во средина.
Flag of El Salvador.svg Ел Салвадор 27.5.1912 официјално државно знаме Три еднакви хоризонтални ленти со државниот грб во средина.
Flag of Costa Rica.svg Костарика 21.9.1981 официјално државно знаме Три нееднакви пет ленти во сина, бела, црвена, бела и сина боја.
Flag of Nicaragua.svg Никарагва 27.8.1971 официјално државно знаме Три еднакви ленти во сина, бела и сина боја со државниот грб во средина.
Flag of Panama.svg Панама 2.11.1904 официјално државно знаме Поле поделено на четири четвртини во бела, сина, бела и црвена боја. На белите полиња има сина и црвена ѕврзда.
Flag of Honduras.svg Хондурас 7.3.1866 официјално државно знаме Три еднакви ленти во сина, бела и сина боја со пет сини ѕвезди во средината.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]