Список на австриски знамиња

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова се знамиња на Австрија кои се користат или кои се користеле на локално или државно ниво.

Национално знаме[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of Austria.svg Национално знаме Три еднакви хоризонтални полиња од кои две се црвени, средното е бело.
Flag of Austria (state).svg Државно знаме

Држави[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of Burgenland.svg Знаме на Градиште
Flag of Carinthia.svg Знаме на Корушка
Flag of Lower Austria.svg Знаме на Долна Австрија
Flag of Salzburg, Vienna, Vorarlberg.svg Знаме на Салцбург
Flag of Styria.svg Знаме на Штаерска
Flag of Tirol and Upper Austria.svg Знаме на Тирол
Flag of Tirol and Upper Austria.svg Знаме на Горна Австрија
Flag of Salzburg, Vienna, Vorarlberg.svg Знаме на Предарлска
Flag of Salzburg, Vienna, Vorarlberg.svg Знаме на Виена

Стандардни[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of Austria (state).svg Знаме на членовите на федералната влада и на федералниот претседател употреба на армиски прилики
Stander General Austria.svg Знаме на генералот на австриската војска

Историски[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of the Habsburg Monarchy.svg - 1918 Знаме на Хабсбуршката монархија
Austria-Hungary-flag-1869-1914-naval-1786-1869-merchant.svg 1786-1915 Воено и трговско знаме
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg 1869-1918 Трговско знаме(1869-1918)
1915-1918 Знаме на морнарица (1915-1918)
Imperial Standard of Austria (1828-Late 19th Century).svg 1815-1890 Императорско знаме
Imperial Standard of Austria-Hungary (Before 1915).svg 1890-1915 Императорско знаме
Imperial Standard of Austria-Hungary (1915-1918).svg 1915-1918 Императорско знаме
Flag of Germany (1935–1945).svg 1938-1945 Знаме на Нацистичка Германија