Знамиња во Океанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Океанија.

Ова е галерија на знамиња во Океанија. Галеријата вклучува знамиња на меѓународно признати држави, како и зависни територии во Океанија.

Независни држави целосно во Океанија[уреди | уреди извор]

знаме држава усвоено на употреба опис
Flag of Australia.svg Австралија 3.9.1901 официјално државно знаме Темносина површина, со приказ на соѕвездието Јужен крст во неприцврстениот дел, федерална ѕвезда во прицврстениот дел и знамето на Велика Британија во кантон. (Знамиња на Австралија)
Flag of Vanuatu.svg Вануату 13.2.1980 официјално државно знаме Две хоризонтални ленти во црвена и зелена боја, поделени со црна поширока и жолта потенка лента кои се формираат црн триаголник со жолти граници во прицврстениот дел. На триаголникот има приказ на златен заб од вепер и два папрата.(Знамиња на Вануату)
Flag of Kiribati.svg Кирибати 12.06.1979 официјално државно знаме Површината е поделена на два дела, црвено горно поле и сино-бели бранови во долниот дел. На црвената површина има приказ на изгрев на сонце и златна фрегата.(Знамиња на Кирибати)
Flag of the Marshall Islands.svg Маршалски Острови 1.5.1979 официјално државно знаме Темносина површина, со приказ на две ленти во портокалова и бела боја кои се протегаат од долниот лев агол кон горниот десен агол. Во кантонот има приказ на ѕвезда.(Знамиња на Маршалските Острови)
Flag of the Federated States of Micronesia.svg Микронезија 10.11.1979 официјално државно знаме Сина површина со приказ на четири бели ѕвезди.(Знамиња на Микронезија)
Flag of Nauru.svg Науру 31.7.1968 официјално државно знаме Темносина површина со златна лента и бела ѕвезда под неа.(Знамиња на Науру)
Flag of New Zealand.svg Нов Зеланд 24.3.1902 официјално државно знаме Темносина површина, со приказ на соѕвездието Јужен крст во неприцврстениот дел во бело-црвена боја и знамето на Велика Британија во кантон.(Знамиња на Нов Зеланд)
Flag of Palau.svg Палау 1.1.1981 официјално државно знаме Светлосина површина со златен диск во средината.(Знамиња на Палау)
Flag of Papua New Guinea.svg Папуа Нова Гвинеја 1.7.1971 официјално државно знаме Дијагонално поделена површина во црна и црвена боја. На црното поле има приказ на Јужниот крст во бела боја, а на црвеното поле има приказ на златна Рајска птица.(Знамиња на Папуа Нова Гвинеја)
Flag of Samoa.svg Самоа 24.2.1949 официјално државно знаме Црвена површина, а кантонот темносин со приказ на Јужниот крст.(Знамиња на Самоа)
Flag of the Solomon Islands.svg Соломони 18.11.1977 официјално државно знаме Дијагонално поделено поле, разграничено со златна лента, во темносина и темнозелена боја. На темносиното поле има пет бели ѕвезди.(Знамиња на Соломините)
Flag of Tonga.svg Тонга 4.11.1875 официјално државно знаме Црвена површина со цел кантон, а во него црвен крст.(Знамиња на Тонга)
Flag of Tuvalu.svg Тувалу 11.4.1997 официјално државно знаме Сина површина, со златни ѕвезди кои одговараат со бројот на острови и знамето на Велика Британија во кантон.(Знамиња на Тувалу)
Flag of Fiji.svg Фиџи 10.10.1970 официјално државно знаме Светлосина површина, со националниот грб во неприцврстениот дел и знамето на Велика Британија во кантон.(Знамиња на Фиџи)

Независни држави кои понекогаш се сметаат за дел од Океанија[уреди | уреди извор]

знаме држава употреба опис
Flag of East Timor.svg Источен Тимор официјално државно знаме Црвена површина, а во прицврстениот дел два триаголника во црна и жолта боја со бела ѕвезда на црниот триаголник.
Flag of Indonesia.svg Индонезија официјално државно знаме Две исти хоризонтални ленти во црвена и бела боја.

Зависни територии во Океанија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]