Знаме на Микронезија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Микронезија
}}
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме граѓанско и државно знаме, граѓанска и државно поморско знаме Национален симбол на Микронезија.
Сразмер 10:19
Усвоено 10 ноември 1979
Опис сина позадина со четири бели ѕвезди.

Знамето на Микронезија е официјалното знаме на оваа океанска држава, кое било усвоено на 10 ноември 1979 година. Знамето е составено од сина позадина на која приказ на четири бели ѕвезди. Сината боја го симболизира Тихиот Океан, додека ѕвездите ги симболизираат четирите островски групи и федерални единици: Чук, Понпеј, Кошрај и Јап.

Ова знаме е засновано на знамето на Доверливата Територија на Тихоокеански Острови, кое било сино со шест ѕвезди. Двете додатни ѕвезди ги претставувале поранешните членки, а денес независни држави, Палау и Маршалски Острови и американската територија Северни Маријански Острови. Кошрај и Понпеј биле претставени од една ѕвезда.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]