Знаме на Самоа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Самоа
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме Национален симбол на Самоа.
Сразмер 1:2
Усвоено 24 февруари 1949
Опис црвена позадина со син кантон на кој има приказ на пет бели ѕвезди со по пет краци, пет големи и една мала.

Знамето на Самоа е официјалното знаме на оваа океанска држава кое било усвоено на 24 февруари 1949 година. Знамето е составено од црвена позадина со син кантон на кој има приказ на пет бели ѕвезди со по пет краци, пет големи и една мала, кои го претставуваат соѕведието Јужен Крст.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]