Тихи Океан

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Тихиот Океан)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тихи Океан
Oceanus.png
Океани

Тихи Океан (лат. Mare Pacificum што значи тивко т.е., тихо море) е најголемиот и најдлабокиот океан на Земјата. Се протега од Беринговото море на Арктикот до Антарктикот на југ и од Индонезија до Колумбија. Површината на океанот изнесува 179 милиони км² , а најдлабоката точка е 11 км под површината на водата која се наога во Маријанскиот Ров близу Маријанските Острови што воедно ја ретставува и најголмата длабочина на море во светот.[1] Во Тихиот Океан има голем број острови и островски држави. Исто така во Тихиот океан постојат околу 25.000 острови (повеќе отколку во сите океани заедно), од кој најмногу се наоѓаат јужно од екватораот.[2]

Долж неправилните западни граници на Тихиот океан, лежат многу ивични мориња, од кои најголеми се Корално, Јужнокинеско, Јапонско, Тасманово и Жолто море. Малајскиот проток е споен со Индискиот океан на запад, како и Магелановиот проток на исток со Атлантикот. На север, Беринговиот мореуз го спојува со Арктичкиот океан.

Како Тихиот океан се шири на ± 180° географска должина, на запад станува исток, азијската страна на океанот правилно се смета за источна на Тихим океан, додека спротивната страна е западната на Тихиот океан. Датумската граница поголемиот дел ја прати ±180° географска должина која се разграничува на источен и западен дел. Но, на некој места се одделува од таа географска одредница. Тако на север се врти спрема исток да би се заокружил најисточниот дел на Азија, потоа се врти спрема запад посетувајќи ги Алеутските острви, за да потоа многу појужно се сврти спрема запад како би се опфатила острвската држава Кирибати и уште некој помали острови.

Во текот на патувањата на Фернандо Магелан до Филипините, по излегувањето од теснецот низ Огнена земја (теснец кој подоцна го добил името по него) познат по јаките бури, тогаш му се причинило дека Тихиот океан е многу мирен, по што и го добил името. Сепак ,подоцна се испоставило дека не е секогаш мирен. Копното по Тихиот океан е подложно на вулкански ерупции и земјотреси. Исто така, бројни тајфуни започнуваат на тоа подручје. Еден од најопасните е цунами, (кои се последица на подводните потреси) со огромни таласи кои ги уништуваат островите и градовите на својот пат.

Држави и територии[уреди | уреди извор]

Држави и територии кои се наоѓаат во самиот океан или граничат со истиот:

Независни држави[уреди | уреди извор]

Територии[уреди | уреди извор]

Тихиот Океан како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Некои дела од областа на уметноста и популарната култура се инспирирани од Тихиот Океан, како на пример:


  1. „Japan Atlas: Japan Marine Science and Technology Center“. http://web-japan.org/atlas/technology/tec03.html. посет. 4. 7. 2007 г. 
  2. International Hydrographic Organization (1953). „Limits of Oceans and Seas“. Monte Carlo, Monaco: International Hydrographic Organization. http://www.iho.int/iho_pubs/standard/S-23/S-23_Ed3_1953_EN.pdf. посет. 12. 6. 2010 г. 
  3. Едуард Лимонов, Девојка-ѕвер!. Скопје: Темплум, 2007, стр. 31-35.