Северноледен Океан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северноледениот Океан се користи како од океанските цицачи, така и од јадрените подморници.

Океани

Северноледен Океан или Арктички Океан, Северно Поларно Море, Северен Морски Патокеан северно од Европа, Азија, Северна Америка и островот Гренланд. Се простира околу Северниот Пол и има површина од околу 14 милиони км2, средна длабочина од преку 1,200 m.

Мориња[уреди | уреди извор]

Во Северноледениот Океан спаѓаат следните мориња:

 1. Норвешко
 2. Баренцово
 3. Бело
 4. Карско
 5. Лаптевско
 1. Источносибирско
 2. Чукотско,
 3. Бофортово
 4. Хадсоново
 5. Бафиново
 6. Гренландско

Преку Норвешкото Море, Северноледениот Океан е во контакт со Атлантскиот Океан, а преку Беринговиот Премин и Беринговото Море со Тихиот Океан. Поголеми острови во овој океан се Гренланд, Бафинова Земја, Елзмир, Викторија, Шпицбершки Острови, Нова Земја, Земјата на Франц Јосиф, Северна Земја, Новосибирск, Врангеловиот Остров и други.

Денес овој океан има големо сообраќајно значење поради северниот морски пат, кој води од пристаништата Мурманск и Архангелск до Владивосток (од 1933) и поморската линија меѓу Атлантикот Океан и Хадсоновото Море.

Во областа на океанот се наоѓаат важни подрачја на арктичкиот риболов, китолов, лов на тулјани, моржови и сл. Во сливот на океанот припаѓаат големите сибирски реки Об, Енисеј и Лена, како и европските Печора и Северна Двина, а северноамериканска значајна река која припаѓа на овој слив е Мекензи.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]