Индиски Океан

Координати: 20°S 80°E / 20° ЈГШ; 80° ИГД / -20; 80
Од Википедија — слободната енциклопедија
Индиски Океан.

Океани

Индискиот Океан е трета по големина водена маса на планетата Земја, по Тихиот Океан и Атлантикот. Тој покрива околу 20% од површината на Земјата. Од север е ограничен од Азија, од исток од Австралија и Индокина, од запад од Африка, а од југ со Антарктикот. Нај длабоко место во Индискиот Океан е местото наречено Санта Марија.

20°S 80°E / 20° ЈГШ; 80° ИГД / -20; 80